Luften vi indånder, vandet vi drikker, maden vi spiser, tanker og følelser som bevæger sig i vores bevidsthed – disse faktorer har sandsynligvis en indvirkning på vores hud, ligesom de andre dele af vores krop. Men denne gang vil vi fokusere på den luft vi har omkring os og vandet vi vasker os med og drikker. Hvordan står det egentlig til med disse to elementer?
Måske er jeg ikke den bedste til at besvare dem. Jeg må indrømme, at jeg ikke bruger særlig mange cremer eller lotions i hverdagen. Jeg vasker mig med sæbe, skyller mig med vand, tørrer huden af – og løber videre ud i livet. Nogle få gange ser jeg til at få smurt hænder og fødder, særligt i vinterperioden, hvor huden bliver tørrere. Jeg har aldrig kunnet lide makeup, så belastningen fra fremmede stoffer på huden er heller ikke særlig stor. Eller den er, måske … det må vi prøve, at finde ud af.
Det viser sig ret hurtigt, at der er stor forskel på, hvor stor belastningen er, i forhold til, hvor man bor. Bor du i Kina eller Bangladesh, i Indien, Mexico eller Brasilien – ja, så har du mange problemer. Alt det du indånder (sod, partikler fra nedslidning af bildæk/asfalt og ozon) kan beskadige slimhinder og lungevæv – og maden du spiser er med stor sandsynlighed kontamineret af pesticider og affaldsstoffer fra industri och trafik. Partikler og gasser vi indånder, selv her i Norden, bliver beregnet til at dræbe eller forkorte 7.000 menneskers liv årligt. Her er partikler og gasser fra trafikken på vore veje den største skurk. Man har fundet ud af, at forureninger har en negativ indvirkning på akne, hyperpigmentering, atopisk dermatitis og psoriasis.
Andre farer for os er ultraviolet stråling fra sollys og VOC, dvs. flygtige organiske forbindelser i kombination med sollys, der danner f.eks. ozon. Mange hudsygdomme har vist sig at blive flere og større, der, hvor der findes store udslip af alle disse ting. Så ja, det er bedst at bo på landet, om du ønsker frisk og sund hud.
Hvad så med vandet?
Jeg ønsker ikke at være en dommedagsprofet, men vandet vi drikker er ikke det sundeste. Ikke engang i Norden. Og i storbyerne er det mange gange værst, ligesom luften er. Men landsbyerne får også sin del. Rester af lægemidler, chlor, bisphenoler fra varer lavet af plastic, pesticider fra landbruget – listen er lang. I et internationalt perspektiv er mange sygdomme relateret til dårlig kvalitet på vandet. 80 % af alle sygdomme og 50 % af spædbarnsdødeligheden er relateret til dårlig kvalitet på vand – over hele jorden set.
Du synes måske, at dine hudproblemer bliver sat i et højere perspektiv, og at du intet har at klage over. Men jeg vil rekommandere en luftrenser med HEPA-filter og trækulfilter til luften i din lejlighed. Og i det mindste en kande med kulfilter til dit drikkevand. Kanderne er meget populære, og bliver solgt i helsebutikker i Danmark. Vi kan i det mindste gøre noget, for at beskytte vores kroppe og organer, imens vi venter på, at politiker og myndigheder gør noget mere for sagen.