Det er svært at være sexet, når man normalt er den søde pige..

Lovforslag om advarselsmærkat på billedmanipulation?

vogue-magazine-cover-frida-gustavsson-fashion-illustration-prints

Jeg hører i min ørensnegl, at der er et eventuelt lovforslag oppe og vende. At der simpelthen skal være et lille mærkat, som viser, hvornår billeder i modemagasiner og reklamer er manipuleret og hvornår modeller har været igennem retouch. Så kan jeg da lige love for, at de kommer til at få travlt med mærkatmaskinen, fordi det er da stort set alt, som så skal markeres.

Jeg er ikke enig i, at der er et behov for at markere på denne måde. Dog synes jeg stadig, at det er noget, som vi skal gøre mere opmærksom på. Jeg er godt klar over, at langt størstedelen af mennesker med fornuft eller med øjne godt kan se, at de fleste modeller jo ikke repræsenterer virkeligheden. Nu skal vi hverken gøre branchen eller mennesker generelt dummere.

Jeg er bare ikke enig i, at alle og enhver kan se ud over det. Der er en grund til, at vi stadig diskuterer skønhedsidealer og spiseforstyrrelser. Det er en kultur i dag, hvor man får kastet blinkende reklamer, posts på instagram og en feed fyldt med smukke, unge mennesker. Det kan være svært at navigere i. Personligt redigerer jeg ikke mig selv på billeder. Jo, jeg smider filter på og jo jeg redigerer lysindtillinger, skygger og eksponering. Jeg redigerer ikke mig. Så måske er det hyklerisk af mig at sidde her og prædike om skønhedsidealer og virkeligheden. Jeg tror bare, at det er vigtigt, at vi snakker om det. Jeg tænker ikke så meget på min egen generation – og dog. Der er lavet programmer om pigerne på min alder, som prøver at være perfekte. Perfekt udseende, perfekte karakterer og det perfekte liv, hvor intet må gå galt. Der er programmer og piger som dealer med spiseforstyrrelser og et forskruet billede selvbillede.

Jeg har selv været der. Jeg har selv været en af dem, som gerne ville være perfekt og se perfekt ud. Jeg har selv været en af dem, som har kastet op og sultet mig selv for at ligne noget andet, end den jeg var. Jeg har været så forblændet af, hvad jeg så i reklamerne og på store billboards, at jeg selv glemte virkeligheden og min egen realitetssans.

Jeg siger ikke, at man ikke må redigere virkeligheden eller fremhæve æstetikken. Jeg falder jo selv i svime over modemagasinernes fine photoshoots og instagrams portal ind til varmere luftlag og solbrun hud. Jeg tror bare stadig, at der skal blive ved med at bruges diversitet af kvinder og mænd. At der stadig skal vises forskellige sider. Vi skal og kan bruge mode som en slags eskapisme i hverdagens grålige toner. Det er et frisk pust at se på noget smukt. Vi må bare ikke glemme det, at det er et glimt ind til en drømmeverden. Det er ikke virkeligheden.

Men jeg tager mig selv i at blive bekymret. Bekymret for de næste generationer, som vokser op i denne SoMe verden. Den er vidunderlig. Den indeholder så mange muligheder. Men i forvejen er der et stigende antal af unge med mindreværdskomplekser og forskruet syn på sig selv, fordi de ikke ligner det som man ser hele tiden. Man bliver påduttet en masse og det er ikke alle, som kan skelne. Vi kæmper stadig meget med idealer og et samfund, som forventer meget mere af de unge. Det gælder jo ikke bare kroppen, det gælder jo også uddannelse og succes. Det gælder sådan set alle aldre, fordi når man er blevet mere voksen, så skal man stadig kunne deale med at se godt ud, bage boller med et smil og være den perfekte kollega og what not. Så skal vi efterhånden også til at sætte mærkater, hver gang at en eller anden avis udgiver en artikel med “glem denne her kropstrend, det er meget bedre, at se sådan her ud..” Fordi det er anstregende. Der er ikke noget bedre end noget andet. Der skal promoveres meget mere selvkærlighed og accept af egen krop. Fordi kan man stå ved sig selv og hviler man nok i det, man er og kan, så er det slet ikke nødvendigt med mærkater i modebladene eller aviser der videregiver samfundets idealbillede. Så kan man godt skelne.

Jeg prøver virkelig selv, at blive bedre til også at smide billeder op uden makeup, uden filter og på de knapt så gode dage. Fordi den virkelighed der er, viser jo gode dage og dårlige dage. De gode kropsdage og aftenen, hvor man har spist lidt for meget pasta og man har erhvervet sig en foodbaby. Det var vildt grænseoverskridende i begyndelsen – bare at vise sig uden makeup. Det er blevet lettere nu. Jeg fandt jo ud af, at det ikke var så farligt alligevel. Jeg er ikke så bange for idealerne længere. Jeg ved, at de stadig er der og jeg har mit helt eget idealbillede, men jeg forsøger på at lade være med at sammenligne mig selv. Jeg skal være god nok til mig selv. Jeg skal kunne lide det, som jeg ser. Jeg har fundet ud af, hvad der er virkeligt og hvad der ikke er. Man kan godt glemme det lidt engang imellem, fordi man lever sig ind i noget andet, men så længe at man ved, at verden ikke er perfekt hele tiden, så er man jo langt. Fornuften skal i fokus og i brug, i stedet for at gøre folk dummere med skilte og mærkater. Vi skal lære at tænke selv.

Men for at vende tilbage til forslaget. Så tror jeg ikke, at det er vejen frem. Jeg tror, at vi skal blive bedre til at snakke om det, at undervise og informere om, at det er en ting. At vi skal blive bedre til også at finde frem til SoMe feeds som rummer noget andet, noget mere virkeligt. Så vi får en naturlig balance mellem det ægte og det redigerede. At vi skal kunne kigge op fra bladene og SoMe og se det, som er lige foran os. At vi skal vise diversitet af kroppe, udseende og stil gennem medierne.

Jeg mener, at der skal være plads til æstetik, redigering osv, fordi vi gør det jo næsten alle sammen alligevel. Jeg tror bare, at vi skal huske os selv på, at det ikke er virkeligheden. Vi skal huske de kommende generationer på, at de er gode nok som de er. Der skal være plads til diversitet indenfor personlighed, interesser og udseende. Vi er alle sammen gode nok, som vi er og vi er alle sammen forskellige.

   

Ingen kommentarer endnu

Du skal være mere end velkommen til at smide en hilsen, skrive en kommentar til indlægget eller give dit besyv med.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det er svært at være sexet, når man normalt er den søde pige..