15 facts om frøkenen bag...

Fem fantastiske feministiske forfatterinder…

 

 

I anledningen af at det er kvindernes internationale kampdag, så vil jeg lige byde ind med nogle af de badass kvindelige forfattere som vi har haft op igennem tiden. De her kvinder var langt forud for deres tid og de har kæmpet for at kvinder fik en stemme i samfundet. De er alle et nærmere kig værd og det kan klart anbefales at dykke ned i deres litteratur. Jeg er særligt stor fan af Jean Rhys og da jeg troede, at jeg skulle færdiggøre mit studie, så skrev jeg bachelor om hende. Jeg kom aldrig så langt, men derfor er hun smidt på listen i dag. Hurra for kvinder!

1. Betty Friedan
Friedan skrev “The feminine mystique”, som blev banebrydende for secondwave feminismen. Bogen var i første omgang tænkt til at være en artikel, men Friedans skriblerier blev meget større. Den er baseret på interviews af husmødre, som viste hvor mange af dem har måtte opgive studierne for at gå hjemme og hvor ulykkelige mange af dem var ved det. Det var et generelt problem, men ingen satte ord på det og derfor blev det ved med at være en underliggende uro. Friedan blev talerør for disse kvinder og fik belyst problemet. Hun var sikker på, at alle kvinder kunne varetage ethvert job ligeså godt som mændene kunne. Friedan var uddannet psykolog og derfor bygger hendes bøger på psykologiske undersøgelser og er i den grad et læs værd.

2. Jean Rhys
Et af 1930’ernes spændende damer. Hun er ikke just så kendt igen, men hun forstod at skrive fortællinger, som viste mænd og kvinders kommunikationsproblemer og hvordan samfundet forventede at kvinder levede af deres skønhed. Hendes fortællinger er autobiografiske og indeholder hver især en side af hende selv. De består altid af kvindelige hovedpersoner, som lever i forfald og hvor mændene står uforstående udefra og ser dette kvindemenneske, som de enten føler de må passe på eller forlade. Hendes mest kendte værk er “Wide Sargasso Sea”, som en en fortolkning af Jane Eyre, skrevet fra den sindssyge kvinde, som er spærret inde på loftet. Hun har ydermere meget fokus på racisme, da hun selv er født på Jamaica og har oplevet meget. Hun er en læsning værd, fordi hun skriver så fængende og fabelagtigt.

3. Lise Nørgaard
Vores egen skønne Lise Nørgaard. Hun er noget af et livsstykke og har aldrig gjort det, som der blev forventet af en kvinde. Hun har kæmpet for sine egne rettigheder til at udtrykke sig og skrive lige fra barnsben af. “Kun en pige” er en vidunderlig erindringsbog og er kun første bind i Nørgaards serie. Hun formår virkelig at skrive levende og får hevet alle en i hendes barndom, ungdom og hendes oplevelser op igennem livet. Det har ikke været nemt, men hun viser stadig den dag i dag, at man ikke kan underkue hende. Hun er i øvrigt også forfatter på den skønne serie Matador, som jo også viser stærke kvinder som Agnes, der opbygger sin egen lille virksomhed fra bunden af. Hun er en sand inspiration.

4. Simone de Beauvoir
Forfatter, filosof og feminist. Hun har skrevet mange bøger, men mest kendt må være “The Other Sex”, som beskriver hvordan kvinden altid er blevet opfattet som det andet køn. Det sekundære til manden, som er den primære. Hun gennemgår alt fra myter til ægteskabet ned i detaljen og forsøger at forklare, hvorfor at kvinder anses af lavere rang end det mandlige køn. Hun undersøger også, hvordan kvinder gennem opdragelse, samfundets normer og ideen om, hvordan en kvinde skal være, bliver formet til at være det, som andre forventer. Beauvoir mente ikke, at man var født som kvinde, men at man blev til det. Det er en fantastisk bog, som netop sætter fokus på kønsroller og giver et stort indblik i 1940’ernes blik var på kvinder. Den udkom i 1949.

5. Margaret Atwood
Forfatter til den meget omtalte bog “A handmaiden’s tale”, som også er blevet lavet til en serie. Hun anså ikke sine egne bøger for at være feministiske, men nærmere social realistiske. Hun beskrev den verden, som hun selv begik sig i. Hun har vundet et væld af priser for sit arbejde inden for mange forskellige områder. Mange af de temaer hun benytter sig af er sprogets magt, identitet og køn, religion og politik. Hun har i den grad noget på hjerte og knokler hårdt for at gøre en forskel.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

15 facts om frøkenen bag...