Roccamore shoes: My Blue Louise...

Særligt Sensitiv – Sig nej.

tumblr_o3zwl4zsje1t5yjdeo1_500-kopi

Andet råd i mit indlæg fra en særligt sensitiv til alle andre handlede om at sige nej. Det handler meget om at finde sine begrænsninger, som jeg tidligere har nævnt. Det er virkelig okay, hvis ikke at man kan være med til alting eller at man ikke har lyst. Nogle gange omhandler det nogle større ting, mens andre gange kan det bare være, at man er brugt op og trænger til en aften derhjemme. Det er ikke en undskyldning til at slippe ud af alting, men det kan være en forklaring på, hvorfor man ikke altid kan have ja-hatten på. Rådet lød således:

2. Sig nej.
Det er helt okay, hvis man ikke kan være med til alting. Det er også okay at være med til alting. Det er i forlængelse med at finde ens begrænsninger, men nogle gange bliver man nødt til at sætte nogle grænser og sige nej til nogle ting. Det kan være at sige nej til en aftale, fordi sofaen og seriemaraton kalder på en. Det værste er nok den dårlige samvittighed som opstår, men så længe at man altid siger nej med respekt for den anden part og på en ordentlig måde, så har man gjort sin del.

Jeg har mange dage, hvor mit overskud er i top og nogle gange kan jeg godt få sagt ja til lidt for mange ting, når jeg er der. Når jeg så kommer lidt ned igen, så kan jeg godt ærgre mig over, at jeg ikke lige  tænkte mig om en ekstra gang. Jeg holder som oftest mine aftaler med mindre, at det er på stadiet til panik. Jeg har bare ting, som jeg bliver nødt til at takke nej til. Jeg har ikke nødvendigvis lyst til at gå i byen hver weekend, så på det område, har jeg takker nej rigtig mange gange. Jeg kan ikke overskue at være social hele tiden og slet ikke stå et eller andet sted med lugten af øl og røg, samtidig med at der er mennesker som støder ind i mig eller mænd som er lidt for handsy. Det gør mig træt og tapper min energi. Det er unødvendigt, fordi jeg godt ved det og derfor kan takke nej på forhånd. Jeg siger ja til mange ting, fordi jeg gerne vil. Nogle gange opstår der events eller ting, som jeg måske gerne vil være en del af, men ved at jeg ikke har overskud til det, fordi hele min uge er booket med andre ting. Jeg duer ikke til at lave noget alle ugens dage, så derfor må jeg sige ja med omhu. Jeg prioriterer de mennesker, som er vigtige for mig og det gør også, at jeg ikke har et hav af venner/veninder. De menneske som så er tæt på mig har også min fulde opmærksomhed og jeg går op i at være til stede, når jeg er sammen med andre. Det er ikke fordi, at jeg ikke kan se andre mennesker, men der går lang tid mellem nogle begivenheder, fordi jeg lige skal have ordnet nogle andre ting. Jeg er især fyldt op, når jeg også er på uni og er derfor tit hjemme fredag-søndag. Det har tidligere været noget, som jeg har skammet mig over, men det gør jeg ikke rigtig mere. Jeg er ikke til at være ude hele weekenden, fordi jeg lader op til ugen.

Jeg prøver virkelig at melde ud  til mennesker og familie omkring mig, hvordan jeg har det og hvorfor at jeg ikke altid kan alting. Nogle gange kan jeg sagtens sige ja til at lave noget spontant og andre gange, så kan jeg ikke. Det er ikke noget personligt eller ment som en dårlig undskyldning. Hvis der sker for meget og mit energiniveau ryger i bund, fordi jeg ikke får en pause, så bliver jeg bare utrolig træls at være sammen med. Så er jeg fraværende, moody og rigtig træt. Det er ikke den pige, som jeg har lyst til at være, så derfor må jeg sige nej.

Nej til gyserfilm, fordi de gør mig bange. Nej til at læse om voldtægter i avisen, fordi det gør mig ked af det. Nej til spontane byture, fordi jeg bliver træt. Nej til at blive længe til uni-festen, fordi jeg gerne vil hjem. Nej til at tage til festival, fordi jeg ved, at jeg kommer til at græde i et hjørne på et tidspunkt af ren og skær panik. Nej til drukspil, fordi jeg bare ikke kan lide det. Nej til IKEA på de dumme dage. Nej til at bage kage og boller, når der kommer gæster, men ja en anden gang.

Det er så vigtigt at kunne sige ja og rykke ved sine grænser, men nogle ting er altså okay at sige nej til. Det er ikke forkert eller åndssvagt. Det er okay at bruge ordet nej i mange situationer – om det så er småting eller større begivenheder. Det er ligemeget, er det et nej, så er det ikke for at gøre andre kede af det. Det er for at passe på sig selv.

De andre råd er til at finde her.

6 kommentarer

 • Det er rigtig spændende at læse om din måde at være særligt sensitiv, hvordan det påvirker dig og hvordan du takler det!
  Skønt at du uddyber alle råd i stedet for at skrive en kort liste i stikord <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frk. Mejer

   Tak, det glæder mig at det virker at uddybe dem. Det er dejligt, at det også er spændende læsning, det er jo bare min udgave af det <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er selv særlig sensitiv og jeg giver dig virkelig ret. Når man er særlig sensitiv, er det vigtigt at mærke efter, hvor ens grænser de går, så man ikke taber sig selv 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frk. Mejer

   Det er det nemlig, man kommer hurtigt til at ville gøre det alle de andre gør. Man skal nemlig huske at holde fast i sig selv og vide, at det er okay <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Et virkelig hjælpsomt indlæg. Du beskriver lige præcis hvordan jeg selv har det til tider.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frk. Mejer

   Det er jeg glad for! Altid dejligt at kunne hjælpe andre, som har det på samme måde <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Roccamore shoes: My Blue Louise...